SON DAKİKA
--:--:--
USD49,18EUR55,42ALTIN6.593,81Agri16° Bulutlu5:45İMSAK'AKALAN SÜRE
Ağrı Haber

Gümüşer: Doğuda Öğretmeni Tutmanın Yolu Cazibeden Geçiyor

Eğitim-Bir-Sen Ağrı Şube Başkanı Gümüşer, Doğu’da öğretmenlerin kalıcı olması için ek ödeme, hizmet puanı ve sosyal teşvik istedi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Gümüşer: Doğuda Öğretmeni Tutmanın Yolu Cazibeden Geçiyor

Doğu Anadolu’da öğretmenlerin görev yaptığı zorlu koşullar, eğitimde süreklilik tartışmasını yeniden gündeme taşıdı. Eğitim-Bir-Sen Ağrı 1 No’lu Şube Başkanı Süleyman Gümüşer, özellikle Ağrı gibi öğretmen sirkülasyonunun yüksek olduğu illerde yaşanan tayin hareketliliğinin eğitim sürecini doğrudan etkilediğini belirterek, öğretmenlerin bölgede kalmasını sağlayacak yeni teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesini istedi.

Gümüşer, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da görev yapan öğretmenlerin çalışma şartlarının Türkiye’nin diğer bölgeleriyle aynı ölçütlerle değerlendirilmemesi gerektiğini savundu. Öğretmenlerin bu bölgelerde yalnızca ders yükünü değil, ulaşım, barınma, iklim koşulları ve sosyal imkânların sınırlılığı gibi farklı zorlukları da göğüslediğini ifade eden Gümüşer, yapılan fedakârlığın somut biçimde karşılık bulması gerektiğini söyledi.

Ağrı özelinde öğretmen değişiminin eğitim ortamında oluşturduğu etkiye dikkat çeken Gümüşer, her tayin döneminde yaşanan personel kaybının yalnızca boşalan kadrolardan ibaret olmadığını, öğrencilerin alıştığı öğretmenlerden ayrılmasıyla eğitimde istikrarın da zarar gördüğünü belirtti.

“Doğuda öğretmen tutmak istiyorsanız fedakârlığı karşılıksız bırakmayın”

Gümüşer’e göre Doğu’da görev yapan öğretmenlerin temel beklentisi ayrıcalık değil, görev yaptıkları şartların karşılığını alabilmek.

“Doğuda görev yapan öğretmen ayrıcalık istemiyor; yaptığı fedakârlığın karşılığını istiyor” diyen Gümüşer, öğretmenlerin bölgede kalıcı olmasının zorunlu hizmet anlayışından ziyade çalışma koşullarının cazip hale getirilmesiyle mümkün olacağını ifade etti.

Gümüşer, özellikle uzun yıllar aynı bölgede görev yapan öğretmenler için mevcut sistemin daha güçlü bir teşvik oluşturması gerektiğini belirterek, hizmet süresi arttıkça hizmet puanının da kademeli biçimde yükselmesini önerdi.

Hizmet süresi arttıkça puan da artmalı

Mevcut uygulamada hizmet bölgelerine göre farklılaştırılmış hizmet puanı sisteminin bulunduğunu hatırlatan Gümüşer, Doğu’da uzun süre görev yapan öğretmenlerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Ağrı, Kars, Hakkâri ve Şırnak gibi illerde beşinci, altıncı veya yedinci yılını tamamlayan öğretmenlerin hizmet süresinin sistem içerisinde daha güçlü bir karşılığı olması gerektiğini savunan Gümüşer, “Doğuda geçirilen süre uzadıkça hizmet puanı da katlanmalı” çağrısında bulundu.

Gümüşer, bunun yalnızca öğretmenlerin kişisel özlük hakları açısından değil, öğrencilerin eğitim hayatındaki devamlılığın sağlanması açısından da önemli olduğunu belirtti. Uzun süre aynı okulda görev yapan öğretmenin öğrencileri, velileri ve okul çevresini daha yakından tanımasının eğitim sürecine olumlu katkı sağlayabileceğine dikkat çekti.

Öğretmenler için geliştirme ödeneği önerisi

Gümüşer’in gündeme getirdiği başlıklardan biri de bölgesel ekonomik teşvikler oldu. Üniversitelerde sosyo-ekonomik açıdan daha az gelişmiş bölgelerde görev yapan akademik personele uygulanan geliştirme ödeneğine benzer bir mekanizmanın öğretmenler için de değerlendirilmesini isteyen Gümüşer, bölgesel görev tazminatı ve ek ödeme seçeneklerinin masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

Özellikle ekonomik ve sosyal imkânların daha sınırlı olduğu yerleşimlerde öğretmenin yalnızca atanmasının yeterli olmayacağını belirten Gümüşer, asıl hedefin öğretmenin bölgede kalmasını sağlamak olması gerektiğini ifade etti.

Köylerde ve ulaşımı güç yerleşimlerde görev yapan öğretmenler için ise ulaşım desteği, lojman veya kira desteği, ilave hizmet puanı ve belirli hizmet süresinin tamamlanmasının ardından tayin avantajı gibi uygulamaların birlikte değerlendirilmesini önerdi.

Pansiyonlu okullarda nöbet yüküne dikkat çekti

Gümüşer, özellikle pansiyonlu okullarda görev yapan öğretmenlerin karşılaştığı çalışma yüküne de dikkat çekti. Öğretmenin görev tanımının ders saatleriyle sınırlı kalmadığını belirten Gümüşer, öğrencilerin okul dışındaki yaşamından da sorumluluk üstlenilen pansiyonlu okullarda nöbet görevinin ciddi bir yük oluşturduğunu söyledi.

Özellikle kız öğrenci pansiyonlarında kadın öğretmen bulmakta güçlük yaşandığını belirten Gümüşer, mevcut hizmet puanı uygulamasında pansiyon nöbetlerine yönelik karşılık bulunmasına rağmen bunun fiili çalışma yüküyle yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

“Pansiyonlu okulda öğretmen, öğrencinin yalnızca dersinden değil, okul dışındaki hayatından da sorumluluk üstleniyor” diyen Gümüşer, akşam, gece ve hafta sonlarını kapsayan bu görevlerin öğretmenlerin bölgedeki çalışma koşullarına ilişkin değerlendirmelerde dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

“Bu bir ayrıcalık değil, adalet meselesi”

Gümüşer, Doğu’da görev yapan öğretmenlere yönelik taleplerinin diğer bölgelerde görev yapan öğretmenlere karşı bir ayrıcalık oluşturma amacı taşımadığını vurguladı.

Öğretmenlerin bölgede kalmasını sağlayacak ekonomik ve sosyal şartların oluşturulması gerektiğini belirten Gümüşer, bölgesel tazminat benzeri mali teşviklerin öğretmenler açısından da değerlendirilmesi çağrısını yineledi.

“Doğuda öğretmeni tutmanın yolu mecburiyet değil, cazibedir” ifadelerini kullanan Gümüşer, eğitimde istikrarın sağlanabilmesi için artık yalnızca bölgeye öğretmen göndermenin değil, öğretmeni bölgede tutmanın da temel politika başlıklarından biri olması gerektiğini söyledi.

Gümüşer’in açıklamaları, Ağrı başta olmak üzere Doğu Anadolu’daki öğretmen sirkülasyonu, çalışma koşulları ve eğitimde süreklilik tartışmasını yeniden gündeme taşırken, öğretmenlerin bölgede uzun süre görev yapmasını sağlayacak ekonomik, sosyal ve mesleki teşviklerin önemine dikkat çekti.

Yorum Yap

Benzer Haberler

Gümüşer: Doğuda Öğretmeni Tutmanın Yolu Cazibeden Geçiyor
Gümüşer: Doğuda Öğretmeni Tutmanın Yolu Cazibeden Geçiyor
AİÇÜ’lü Güreşçiler Balkanlardan Madalyalarla Döndü
AİÇÜ’lü Güreşçiler Balkanlardan Madalyalarla Döndü
AK Parti Taşlıçay İlçe Başkanı Ümit Deniz ve Yönetiminin Görevi Sona Erdi
AK Parti Taşlıçay İlçe Başkanı Ümit Deniz ve Yönetiminin Görevi Sona Erdi
Ağrı’da 409 Görevli Okullarda Öğrenci Güvenliği İçin Sahada
Ağrı’da 409 Görevli Okullarda Öğrenci Güvenliği İçin Sahada
Ağrı’da Düzenli Depolama Tesisi İçin İlk Adım Atıldı
Ağrı’da Düzenli Depolama Tesisi İçin İlk Adım Atıldı
AK Parti Ağrı’da Mehmet Sıddık Aldemir Dönemi Sona Erdi
AK Parti Ağrı’da Mehmet Sıddık Aldemir Dönemi Sona Erdi
Ağrı'nın Haber Sitesi
Ağrı Basın

Ağrı Basın, Ağrı ve ilçelerinden son dakika haberlerini, yerel gelişmeleri ve Türkiye gündemini tarafsız ve ilkeli yayın anlayışıyla okuyucularına ulaştırır. Sitede yayımlanan köşe yazıları ve yorumların sorumluluğu yazarlarına aittir.

© 2026 Ağrı Basın. Tüm hakları saklıdır. Tarafsız İlkeli Habercilik