ABD basınından USA TODAY ve Business Insider, Türkiye’nin deprem bölgesindeki 455 binden fazla konutu kapsayan hızlı yeniden inşa sürecini inceledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Türkiye’nin yürüttüğü geniş kapsamlı yeniden inşa süreci, ABD’nin önde gelen medya kuruluşları USA TODAY ve Business Insider’da geniş yankı buldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, 455 bin 357 bağımsız bölüm kısa sürede tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.
Haberlerde, depremden etkilenen 11 ilde yürütülen faaliyetlerin ölçeği rakamlarla ortaya konuldu. Programın en yoğun döneminde 174 farklı alanda kurulan 3 bin 481 şantiyede, yaklaşık 200 bin mimar, mühendis ve inşaat işçisi görev aldı. Çalışmaların hızına dikkat çeken yayınlar, günlük 550 konut üretimine ulaşan bu süreci “üç yıldan kısa sürede tamamlanan bir inşa seferberliği” olarak tanımladı.
Yeniden inşa süreci sadece konut üretimiyle sınırlı kalmadı; bölgedeki 11 bin kilometrelik alanda içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekeleri de yenilendi. Malatya, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş gibi illerdeki çalışmaların yanı sıra, Bakanlığın “Yerinde Dönüşüm” projesiyle vatandaşların kendi yerlerinde inşaat yapmaları desteklendi. Hatay’daki tarihi yapıların restorasyonu ve şehirlerin afetlere karşı daha dirençli hale getirilmesi vizyonu da haberlerde öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Depremlerden sadece 15 gün sonra ilk kalıcı konutların temeli atılırken, ilk köy evleri 45’inci günde teslim edildi. Süreç, 27 Aralık 2025 tarihinde Hatay’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen son konut teslim töreniyle tamamlandı.






















Ağrı Basın, Ağrı ve ilçelerinden son dakika haberlerini, yerel gelişmeleri ve Türkiye gündemini tarafsız ve ilkeli yayın anlayışıyla okuyucularına ulaştırır. Sitede yayımlanan köşe yazıları ve yorumların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Yorum Yap