Ağrı’da Ramazan Hazırlığı: Tandırlar İmeceyle Yakılıyor
Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Aşağı Göçmez köyünde kadınlar, Ramazan sofraları için tandır ekmeğini imece usulü pişirerek asırlık geleneği yaşatıyor.
Ağrı’da Ramazan ayı öncesi tandırlar yeniden yakıldı. Patnos ilçesine bağlı Aşağı Göçmez köyünde kadınlar, nesilden nesile aktarılan tandır ekmeği geleneğini sürdürmek için sabahın erken saatlerinde bir araya geliyor.
### Hazırlıklar Bir Gün Önceden Başlıyor
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan kete ve tandır ekmeği için hazırlıklar bir gün önceden başlıyor. Kadınlar akşamdan unu eleyip sabahın ilk ışıklarıyla hamuru mayalıyor. Hamurun kıvam almasını beklerken, tezeklerle yakılan ateşle tandırlar ısıtılıyor.
Tandır yeterli sıcaklığa ulaştığında ve hamur pişirmeye hazır hale geldiğinde, hamurlar tandırın sıcak yüzeyine yapıştırılıyor. Yaklaşık 30 saniyede kabaran hamur, tandır ekmeğine dönüşüyor.
### “Bu Gelenek Annelerimizden Kaldı”
Ramazan için asırlık tandırların yakıldığını belirten Altun Sevinç, komşularla bir araya gelerek imece usulü ekmek pişirdiklerini söyledi. Sevinç, tandır ekmeğinin babaanne ve anneannelerinden kalan bir gelenek olduğunu vurgulayarak bu kültürü yaşatmaya devam ettiklerini ifade etti.
Fırın ekmeğinin kısa sürede bayatladığını belirten Sevinç, tandır ekmeğinin ise uzun süre tazeliğini koruduğunu dile getirdi.
Köydeki kadınlar, hem ailelerinin ekmek ihtiyacını karşılıyor hem de yüzlerce yıllık bu geleneğin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor.