Ağrı Basın

Cin mağarası, kırmızı pullu alabalığı ve doğası ile Taşlıçay

Taşlıçay

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı Kağınlı ve Akyıldız köylerinde çekim yapan 'Gezerek Öğreniyorum' YouTube kanalı ekibi bölgenin doğasını ve merak edilen yönlerini görüntüledi.

Cin mağarası, kırmızı pullu alabalığı ve doğası ile Taşlıçay'ın birkaç köyünü tanıyalım

YouTube kanalı olan 'Gezerek Öğreniyorum' ekibi ilçeye bağlı sarp dağların içinde bulunan merkeze 20 ve 35 kilometre uzaklığa sahip iki farklı köyü görüntüledi.

İLKHA Ağrı Temsilcisi aynı zamanda 'Gezerek Öğreniyorum' kanalının koordinatörü Ömer Adıgüzel, Kağınlı (Miraşe) ve Akyıldız (Delavêqirê) köylerini harika doğasını, bilinmeyen yönlerini kayıt altına aldı.

Gündüz merkezden yola çıkan 'Gezerek Öğreniyorum' ekibinin ilk durağı Kağınlı (Miraşe) köyü oldu. Dağların arasında yer alan köyün, berrak akan suyu ve harika doğası insanları etkiliyor.

Köye varmadan ismi ile insanları ürperten Cin Mağarası çekimleri vardı ekibin işleri içerisinde. Yaklaşık 300 metrekare alana sahip mağarada köy halkı genellikle otlatmaya çıkardıkları hayvanlarını yağışlardan muhafaza etmek için kullanıyor.

Dik bir yamacın üzerinde bulunan mağara dışarıdan heybetli bir görünüme sahip.

Kağınlı köyünün çekimlerinin ardından yolculuğuna ekip, birkaç köy geçtikten sonra Ağrı'nın son köylerinden olan dağ köylerine ulaşıyor. Ekibin son durağı Akyıldız (Delavêqirê) köyü oluyor.

Yaz mevsiminin son günlerinde ısınmak için köy sakinleri yavaş yavaş sobalarını kurmaya başlıyor. Rakımın 2 bin 700 ile 2 bin 800 arasında değiştiği bölgede kentin ilk kar yağışını karşılar her mevsim.
Kar ilk yağdığı ve en son eridiği yerlerde kış mevsimi yoğun yağış ve tipi nedeni ile zor geçer.

Ekibin köyde çekimleri devam eder. Köy mezarlığına uğrarlar, burada bulanan mezarların çoğunun üzerinde tarih olmadığını fark eder ekip. İlginç ve çok eski mezar taşlarının tarihi olabileceği, zamanında bölgede yaşayan Urartular'a ait olabileceği düşünülüyor.

Buradaki çekimlerini tamamlayan ekip, yakalanması ustalık isteyen, çok az sayıda bulunan, çevikliği ve kayganlığı ile zor yakalanabilen Kırmızı Pullu Alabalık yakalamak için ava çıkan köy sakinlerine eşlik ediyor.

Gece karanlığını bekleyen köy sakinleri el fenerleri ile suda saatlerce uğraşarak, çeşitli yöntemlere başvurarak vadilerde, hoyratça akan dere yatağında alabalık avını gerçekleştiriyor. Yaklaşık 3 buçuk saatin uğraşında, çamura bulanan ekip buradan çekimlerine son veryor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.