Ağrı Basın

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç'tan TBMM'ye Teklif

Ağrı

Birçok Sürücü, Ramazan Bayramı'nda akaryakıt fiyatlarına indirim beklentisine girmesine rağmen herhangi bir indirim olmadı.

Sürücüler, Ramazan Bayramı'nda akaryakıt fiyatlarına indirim bekliyordu, ancak olmadı. Benzine zam geldi ve benzin litresi şu anda 20.35 lira. Motorin fiyatı ise 22.08 lira. LPG fiyatları ise 11.75 lira civarında...

İşte akaryakıt fiyatlarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı ve bu olduğu takdirde akaryakıt fiyatlarına büyük indirim gelecek. 

Akaryakıt fiyatlarında 5.5 lira ile 6 lira arasında bir indirim olması için Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, TBMM Başkanlığı'na bir kanun tekilfi verdi.

Teklif ile, akaryakıt ürünlerinden katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi alınmaması öngörülüyor.

Koç, bununla ilgili başvurusunda, "Katma Değer Vergisi Kanunu Ve Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasma Dair Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini saygılanmla arz ederim" dedi ve teklife TBMM Başkanlığına sundu.

Peki teklifte ne var ve süreç nasıl işleyecek? Benzin ve motorin indirimi ne kadar olacak?

Teklifin gerekçesinde ne var?

Türkiye'de Akaryakıt ürünleri üzerinden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) alınmaktadır. Türkiye'de akaryakıt üzerinden alınan vergilerde, OECD ülkeleri içinde, İsrail, Hollanda, Birleşik Krallık, İtalya, Finlandiya, Yunanistan'ın ardından yedinci yüksek vergi alan ülke konumundadır.

28 AB ülkesi ile karşılaştırıldığında ise kurşunsuz benzin üzerine uygulanan vergi oranları ile litre başına alınan vergi miktarlarına bakıldığında, 28 AB ülkesi ağırlıklı vergi oranı ortalamasının %66,37 olduğu görülmektedir. Türkiye'de ise bu oran %66,59 ile AB ortalamasının üzerindedir.

TEKLİF KABUL EDİLİRSE BENZİN VE MOTORİN NE KADAR OLACAK?

Benzin şu anda 20.35, motorin 22.08 ve LPG 11.75 TL'den satılıyor. Benzinde ortalama 3.19 lira KDV, 2.52 lira ise ÖTV alınırken, motorinde ise 3.48 lira KDV ve 2.05 lira ÖTV alınıyor. Teklifin kabul edilmesi durumunda akaryakıt fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanacak ve benzin ile motorinde 5.5 lira ile 6 lira arasında fiyat indirimi olacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.