Ağrı Basın

Ağrı'da Bal Hasadındaki Artış Arıcıları Sevindirdi

Ağrı

Geçen yılın aksine bu yıl bol yağışlı ve verimli geçen mevsim bal üretimini olumlu yönde etkiledi.

Ağrı'nın verimli ve bakir bitkileri ile dolu ovalarında büyük emeklerle üretim yapan arıcılar, bal hasadına başladılar.

Geçen sene kurak geçen hava şartlarından dolayı bekledikleri hasadı elde edemeyen bal üreticileri, bu sene yüksek verim alarak geçen senenin açığını da kapattıklarını belirtti.

Özelikle kentin ismini taşıyan ve Ağrı Valiliği, Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaların ardından Ağrı Geven Balının Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak tescillenmesinin ardından hem arı sayısında hem de arıcılık sektöründe büyük bir artışın yaşanmasını beraberinde getirdi.

"Arıcılık Ağrı’da çok önemli bir noktaya geldi" 

Ağrı Çukuroba köyünde yılın ilk bal hasadına katılan Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, Ağrı’da bal sektörünün önceden beri var olduğunun ve coğrafi işaretle beraber artış göstererek devam ettiğini söyledi.

Bu sene bal hasadındaki artış arıcıları sevindirdi 

Kenan Engin, "Bu gün Ağrı Merkezde Çakıroba köyünde bal hasadımızı yaparak bu sezona başladık. Tabi Ağrı’da arıcılık sektörü çok önemli bir sektör, özellikle son zamanlarda hem arıcı sayısında hem de bal kovanı sayısında yaşanan artıştan dolayı arıcılık Ağrı’da çok önemli bir noktaya geldi. Malumunuz 2022 yılında Ağrı Geven Balı coğrafi işaret alarak tescillendi. Ağrı balı zaten önceden beri önemli bir sektördü ama coğrafi işaretle beraber Ağrı’daki arıcılar ballarını çok daha katma değeri yüksek bir şekilde Türkiye’nin diğer illerine ve bölgede vatandaşlara sunuyorlar." ifadelerini kullandı.

Geçen yıla oranla daha fazla hasat beklediklerini söyleyen Engin, "Son 5 yılda kovan sayımız 10 binden 25 bine çıktı. Yine 2021 yılında toplam 240 ton bal üretimi elde ettik, geçen yıl biliyorsunuz biraz kurak geçti, bu sene çok bereketli geçti, yağmurlar çok zamanlı yağdı. Geçen sene 240 ton olarak elde ettiğimiz bal hasadımızı bu sene 350 ton civarında bekliyoruz. Arıcılarımız için çok bereketli bir sezon." şeklinde konuştu.

"Coğrafi işaretle beraber balımız istediği değere ulaştı"

Coğrafi işaretle beraber Ağrı Geven Balı'nın istediği değere gelerek bal satışlarının artığına dikkat çeken bal üreticisi Cihan Altın, "Bu sene çok hızlı bir mevsim yaşadık, ilkbaharıyla, son baharıyla kışıyla, inşallah hep böyle devam edecek. Bu sene geçen yıla oranla verilerimize göre yüzde 40 oranında arı hem oğul hem de balını verdi. Arı bu yıl mevsime çok iştahlı girdi, çok güzel bir mevsim geçiriyor.

Coğrafi işaretle beraber balımız istediği değere geldi, şu anda ballarımızı yok satıyoruz. Hasadımızı bugün yaptık, bundan sonra da satışa sunacağız. Bu coğrafi işaretle birlikte arı sayılarımızı biraz daha artırdık, arıcılarımızı da inşallah bu yönde daha fazla teşvik edip daha fazla bal üreteceğiz." dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.