Küresel Sumud Filosu Aktivistleri Gazze Deneyimlerini Ağrı’da Paylaştı
Gazze’ye insani yardım için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’nda yer alan Ağrılı aktivistler Umut Aslan ve Davut Daşkıran, İsrail tarafından alıkonuldukları süreçte yaşadıklarını anlattı.
Küresel Sumud Filosu Aktivistleri Umut Aslan ve Davut Daşkıran Ağrı’da
Gazze’ye insani yardım için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’nda yer alan Ağrılı aktivistler Umut Aslan ve Davut Daşkıran, İsrail tarafından alıkonuldukları süreçte yaşadıklarını anlattı.
Ağrılı iş insanı Umut Aslan ve araştırmacı yazar Davut Daşkıran, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’nda yaşadıkları deneyimleri kamuoyuyla paylaştı.
İsrail tarafından yasa dışı şekilde alıkonulan aktivistler, gördükleri psikolojik baskı ve yaşadıkları zorlu süreci Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta anlattı.
Etkinlik, İyilik Öncüleri Kulübü ve İyilik Derneği tarafından, “Gazze’de Direnişin Adı: Sumud’un Ruhu” başlığıyla üniversitenin Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
“Cezaevi aracında 7 saat boyunca sıcakta bekletildik”
Umut Aslan, konuşmasında 31 Ağustos’ta Tunus’tan yola çıktıklarını ve filonun yarısından fazlasının geri dönmek zorunda kaldığını belirtti.
Daha sonra Yunanistan’ın Girit Adası’ndan bir tekneyle tekrar filoya katıldıklarını söyleyen Aslan, denizde geçen 6-7 günün ardından İsrail kuvvetlerince Aşdod Limanına götürüldüklerini ifade etti.
“Benim için en zor süreç cezaevi aracındaki 7 saatti. Dört saat boyunca sıcakta bekletildik; su yok, hava yok, nefes alınmayan bir ortamdaydık. Tepki gösterince bu kez klimayı açıp havayı dondurucu dereceye getirdiler. Terli halimizle cezaevine kadar o şekilde gittik,” dedi.
Aslan, fiziksel şiddete maruz kalmadığını, ancak bazı arkadaşlarının darp edildiğini söyledi.
“Gemi kaptanının kafasını kırdıklarına şahit oldum. Psikolojik baskıları yoğundu. Ama buna rağmen kimsenin morali bozulmadı, cezaevinde değilmişiz gibi davranıyorduk. Onlar bizim psikolojimizi bozmaya çalışırken biz marş ve ilahilerle onların psikolojisini bozmaya başladık,” ifadelerini kullandı.
“Gazze bizim meselemiz, mücadeleye devam edeceğiz”
Gazze’de yaşananların, kendilerinin yaşadığı zorlukların çok ötesinde olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:
“Biz Gazze’deki insanların yaşadıklarının belki binde birini yaşadık. Fakat bu mesele bizim meselemiz. Süreç devam ettiği müddetçe bu davadan uzak durmayacağız. Mücadelemiz sürecek.”
Aslan ayrıca, Mescid-i Aksa’ya iki kez gittiğini belirterek,
“Aksa işgal altında ve yalnız bırakılmış durumda. Filistin özgürleşene kadar durmayacağız,” dedi.
Davut Daşkıran: “Filoya katılanların tek amacı ablukayı kırmaktı”
Küresel Sumud Filosu’nda Tunus saha sorumluluğu yapan Davut Daşkıran, konuşmasında hareketin temel amacının Gazze ablukasını kırmak olduğunu vurguladı.
“Filoya katılan herkesin tek derdi buydu. Siyonizmle mücadele ancak doğru stratejilerle mümkün olur,” diyen Daşkıran, gençlere seslenerek şunları söyledi:
“Sizler bulunduğunuz her yerde iyiliğin, merhametin ve adaletin savunucusu olabilirsiniz. Tıpkı ‘İyilik Öncüleri’ isminin çağrıştırdığı gibi, bu şehirde iyiliğin öncüleri olmalısınız. Küresel Sumud Filosu da bu evrensel çağrının bir parçasıdır.”
“Asıl kahramanlar Gazze’de direnenlerdir”
Konuşmaların ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Aslan ve Daşkıran, katılımcılarla uzun bir sohbet gerçekleştirdi.
Gazze halkının gösterdiği direnişi “insanlık için bir umut” olarak nitelendiren Daşkıran,
“Asıl kahramanlar Gazze’de direnen insanlardır. Biz sadece onların yanında olduğumuzu göstermek istedik,” dedi.
Etkinlik, öğrencilerin teşekkürleri ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.






