Ağrı’da Kadın Çiftçiler Şeker Pancarı İçin Ter Döküyor

Patnos’un Aşağı Göçmez Köyü’nde kadınlar, kavurucu sıcağa rağmen sabahın ilk ışıklarıyla şeker pancarı tarlalarında yoğun mesai yapıyor.

Ağrı 15.07.2025, 02:26 15.07.2025, 02:42 Ravza Aslan
Ağrı’da Kadın Çiftçiler Şeker Pancarı İçin Ter Döküyor

Patnos’ta şeker pancarı tarlalarında kadın eli

Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Aşağı Göçmez Köyü’nde sıcak hava, üretim azmini durduramıyor. Kadın çiftçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren şeker pancarı tarlalarında çapa yaparak hem üretime hem de aile ekonomisine katkı sunuyor.

Yazın kavurucu sıcaklıklarına aldırmadan çalışan kadınlar, bölge tarımına adeta can veriyor.

Çalışma sabah saat 06.00'da başlıyor, gün batımına kadar devam ediyor. Yaklaşık 34 dereceyi bulan hava sıcaklıklarında bile azimle çalışan kadınlar, gün boyunca şeker pancarının köklerini besleyen toprakla mücadele ediyor.

Çapa sayesinde bitkinin sağlıklı büyümesi sağlanırken, yabancı otlar temizleniyor ve toprak havalanıyor. Bu da hem verimi artırıyor hem de uzun vadede toprağın kalitesini yükseltiyor.

Kadınların Emeğiyle Yükselen Tarım

Aşağı Göçmez Köyü’ndeki kadınların tarladaki mücadelesi, sadece fiziksel bir emek değil; aynı zamanda sosyal ve ekonomik dönüşümün de bir parçası. Aile bütçesine katkıda bulunarak kendi ayakları üzerinde duran kadınlar, kırsalda üretimin görünmeyen kahramanları olarak öne çıkıyor.

Stratejik Bir Ürün: Şeker Pancarı

Türkiye’nin tarıma dayalı sanayisinde kritik bir yere sahip olan şeker pancarı, yalnızca şeker üretiminde değil; melas, alkol, maya, biyoetanol gibi birçok sanayi ürününün hammaddesi olarak da kullanılıyor. Bu yönüyle şeker pancarı üretimi, sadece tarlada değil, sanayi zincirinde de ekonomik canlılık sağlıyor.

Yorumlar (0)