Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde (AİÇÜ) “Türk Dünyası’nın Siyasi Coğrafyası ve Jeopolitik Önemi” konulu konferans gerçekleştirildi.

AİÇÜ’de “Türk Dünyası’nın Siyasi Coğrafyası ve Jeopolitik Önemi” Konferans Düzenlendi
AİÇÜ Kültür Kongre Merkezi Selçuklu Konferans Salonunda düzenlenen programa, AİÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk KAYA, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Türk Dünyası’nın Siyasi Coğrafyası ve Jeopolitik Önemi” Konferansı’nda konuşan Coğrafya Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alperen KAYSERİLİ, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin özellikle yer altı kaynaklarının çeşitliliği ve rezervi bakımından muazzam bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi. Doç. Dr. KAYSERİLİ, “Bu zenginlikleri değerlendirme konusunda sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi, teknoloji ve jeopolitik vb. sorunlarının olduğu bilinmektedir. Yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda özellikle üzerinde durulması gereken husus jeopolitik problemlerdir. Dünya ülkeleri çok değişik kriterlere göre sınıflandırılmaktadır. Bunlardan biri ülkelerin denize kıyılarının olup olmamasıdır.
Bir ülkenin denize kıyısının olması birçok konuda o ülkeye avantaj sağlamaktadır. Buna karşın denize kıyısı olmayan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri sahip oldukları kaynakları değerlendirme, onları zenginliği dönüştürme konusunda sınırdaş olduğu ülkelere bağımlı olabilmektedir” diye konuştu.

























Ağrı Basın, Ağrı ve ilçelerinden son dakika haberlerini, yerel gelişmeleri ve Türkiye gündemini tarafsız ve ilkeli yayın anlayışıyla okuyucularına ulaştırır. Sitede yayımlanan köşe yazıları ve yorumların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Yorum Yap